Χωρίς σχολικά λεωφορεία κινδυνεύουν να μείνουν μαθητές με αναπηρία του νομού Θεσσαλονίκης

Χωρίς σχολικά λεωφορεία κινδυνεύουν να μείνουν μαθητές με αναπηρία του νομού Θεσσαλονίκης

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και  Θρησκευμάτων

Χωρίς σχολικά λεωφορεία κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες μαθητές με αναπηρίες στο νομό Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς τα λεωφορεία, τα οποία μισθώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία του νομού, θα αδυνατούν να κάνουν τις μετακινήσεις αυτές από τη νέα χρονιά, ελλείψει σχετικών κονδυλίων αλλά και προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Η ετήσια κρατική επιχορήγηση, που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ για κάθε μαθητή δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες και έτσι ο κίνδυνος για τα παιδιά αυτά είναι ορατός. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της μη κατάθεσης προσφορών από εταιρείες κατά τους τελευταίους διαγωνισμούς, που προκήρυξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του  μαθηματικού τύπου που διέπει τους διαγωνισμούς αυτούς.

Είναι αδιανόητο το έτος 2010, 800 μαθητές με ειδικές δεξιότητες να αποκλείονται κατά αυτόν τον τρόπο από την εκπαιδευτική διαδικασία και το κράτος να μένει αμέτοχο χωρίς να δίνει λύσεις στο αναδυόμενο πρόβλημα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν έτσι ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά με αναπηρία στο νομό Θεσσαλονίκης να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους από το νέο έτος;

- Είναι στις προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων η επανεξέταση  του τρόπου διεξαγωγής των διαγωνισμών και η κατάργηση του μαθηματικού τύπου, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα πιο σύντομων, αποδεκτών και διαφανών διαδικασιών για το συγκεκριμένο έργο;

 

Απαντήσεις Υπουργείων